2010. szeptember 13., hétfő

Népszavazás Törökországban - új alkotmány?

Alkotmánymódosító népszavazási plakát - 'NEM'

Tegnap (12 Eylül, szeptember 12.) zajlott az alkotmánymódosító népszavazás Törökországban. Már a megérkezésemkor feltűnt, hogy valami készül: az egész város hatalmas igen és nem feliratokkal volt teliplakátolva, kampányfilmek mentek a kivetítőn, pártszínekbe öltözött aktivisták táncoltak a kampánysátrak előtt, két kézzel szórva a színes hayir/evet/boykot fecniket.
Aztán eljött a nagy nap: én is megnéztem a szavazást (ebben a választókörzetben egy francia magániskolában voksolhattak - hatalmas de ízléses épület, nagyon szép belsőudvarral). A szakadó eső ellenére is tömve voltak a helyiségek, ami nekem teljesen új volt (kíváncsi vagyok, milyen lesz a részvételi arány nálunk októberben) akkor még nem tudtam, hogy a szavazás nem csak alkotmányos jog, hanem kötelesség is: a távolmaradás az Origo szerint 22 lírás büntetést von maga után. Törvény van arra is, hogy alkoholos ital nem árusítható a szavazás idején. (ez a tilalom urnazárásig tarthatott, mivel tegnap éjjel volt a Törökország - USA kosárdöntő is, amihez a szurkolóknak nyilván szüksége volt pár pohárnyi segédeszközre.)
Én is végigfutottam azt a 26 pontot, amelyet Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök és a kormányon lévő AKP módosítani akar az eredeti 1982-es "katonai" alkotmányban. Nem tűnnek túl nagy változtatásoknak, és a legtöbb mellett marad egy megengedő kiskapu. Az ellenzők szerint a kormány a választási ígéretekben szereplő új alkotmány helyett csak a régit foltozgatja, illetve a 24 technikai változtatással, látszatintézkedéssel próbálja elkendőzni azt a kettőt, amivel a saját pozícióját erősítgeti, szembemenve a demokratikus alapelvekkel. Emellett kikerülik a fontosabb kérdéseket, mint pl. a kurd kisebbségi probléma.
magyarul: Karpatinfo.net
angolul: Yigal Schleifer (lásd még ehhez: Deep state)
 Azóta tudjuk a végeredményt is: 58-60%-os többséget kapott a kormány és a 26 módosítás.
lásd: NOL a végeredményről
Obama nagyon, az EU Bizottság pedig óvatosan örül, aztán majd meglátjuk, hogyan is lesz tovább.

2 megjegyzés:

  1. A szavazás eredménye rendben, de a kosármeccs-szál nem lett elvarrva. Persze megnézhetném máshol is az eredményt, de ha már ennyire autentikus forrásból értesülhetek...
    Szép napot,
    U.

    VálaszTörlés